flespost

21.8.04

DLL voor de echte nerds

http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?next=true&id=5537

Na een computerstoring of na het verwijderen of installeren van software kan het voorkomen dat je foutmeldingen op je scherm te zien krijgt die aangeven dat je een bepaald DLL-bestand mist. Wat is een DLL-bestand en hoe los je zo'n storing op?

De Dynamic Link Library is een verzameling verzameling programma-codes of data. Windows zelf bevat een grote hoeveelheid DLL's die door alle mogelijke programma's gebruikt kunnen worden. Maar er zijn ook DLL's die pas op je PC worden geplaatst als je een programma installeert. Vaak is dat programma dan de enige die deze DLL's gebruikt, maar in principe zouden andere programma's deze informatie ook kunnen benutten.

Als je een DLL kwijtraakt of als deze verminkt raakt kunnen de programma's die hem gebruiken foutmeldingen geven. Het opnieuw installeren van zo'n programma is dan vaak de beste oplossing. De betreffende DLL wordt dan weer op de computer gezet. Een andere optie is het zelf plaatsen van het betreffende DLL-bestand in de juiste map (meestal c:\windows, c:\windows\system of map waarin het betreffende programma is geinstalleerd).

Op internet zijn verschillende websites te vinden waar een groot aantal bekende en minder bekende dll's te vinden zijn. Geeft een programma een foutmelding omdat een dll defect of niet meer beschikbaar is, dan kun je daar op zoek gaan naar de betreffende DLL en deze opnieuw installeren. Hou er wel rekening mee dat een foute DLL ervoor kan zorgen dat programma's of zelfs Windows niet meer werken. Maak dus altijd een backup van een DLL voordat je hem verwijdert of overschrijft.