flespost

25.1.05

Je eigen weblog

DIGITAALFAN

Blogger, gratis een eigen weblog

Bij Blogger kun je gratis een eigen weblog aanvragen. Je kunt je eigen domeinnaam gebruiken en de lay-out dusdanig naar eigen inzicht aanpassen dat het niet eens meer opvalt dat je Blogger gebruikt.
Steeds meer mensen die een eigen website opzetten kiezen ervoor deze in de vorm van een weblog op te zetten. Dat is niet zo vreemd want het onderhouden van zo'n log is heel eenvoudig en de mogelijkheden zijn heel groot.
Je kunt via een browser de weblog beheren. Dit kan vanaf iedere pc zonder dat je daarvoor een programma hoeft te installeren, zelfs je weblog updaten vanuit een internetcafé is dus mogelijk. Omdat het beheren van zo'n log webbased is kun je ook met meerdere mensen aan een weblog werken. Je kunt bijvoorbeeld redacteuren aanwijzen die ook berichten mogen plaatsen, en je kunt bezoekers laten reageren op de geposte berichten.

Er zijn verschillende webdiensten waar je gratis een log kunt opzetten. Bij 20six en web-log.nl kun je snel een eenvoudige log aanmaken. Deze weblogdiensten staan echter in de schaduw van "de moeder van alle weblogprogramma's", het Amerikaanse Blogger.
Deze website (tegenwoordig eigendom van Google) biedt veel meer mogelijkheden en - niet onbelangrijk - Blogger vervuilt je weblog niet met reclame.
Het sterkste punt van Blogger is de mogelijkheid je weblog helemaal een eigen vorm te geven. Via stylesheets kun je een totaal eigen layout maken waardoor niemand meer kan zien dat hij met een in Blogger gemaakte weblog van doen heeft.
Als je bij Blogger een weblog opzet kun je een keuze maken uit enkele tientallen templates met totaal verschillende layouts. Via externe sites zijn er nog meer templates te downloaden. Wil je een geheel unieke vormgeving dan kun de template van je keuze aanpassen. Bijvoorbeeld door de daarin ingestelde kleur te wijzigen of door foto's en tekst toe te voegen aan het raamwerk van de weblog. De templates zijn ieder moment aan te passen, zonder dat je de content van je website verliest. Ook kun je achteraf altijd nog overschakelen op een compleet andere template.
Het webloggen zelf (het posten van berichtjes) gaat heel eenvoudig. Je werkt via een invoerscherm waar je de teksten kunt intikken. Het invoegen van hyperlinks en plaatjes en het opmaken van de tekst gebeurt via een menu. Direct in de html-code werken kan ook, maar zal zelden nodig zijn.
Als je foto's in je berichten wilt gebruiken moet je ervoor zorgen dat deze op internet staan. Dat kan je eigen website/homepage zijn maar als je hier niet over beschikt kun je als Blogger-gebruiker gratis gebruik maken van afbeelding-hosting op Hello.com.
Voor het hosten van de weblog zelf heb je de keuze uit twee mogelijkheden. De hele log bij Blogger draaien of je eigen webhosting gebruiken.
In het eerste geval krijg je een subdomein bij Blogger (jouwnaam.blogger.com), in het tweede geval kun je je eigen domeinnaam gebruiken.

Ingewikkeld is dat laatste niet. Je hoeft in Blogger alleen maar de domeinnaam en wat inloggegevens in te voeren en Blogger plaatst de weblog op je eigen website. Wijzigingen en nieuwe berichten kunnen via één muisklik op je eigen website geplaatst worden.
Blogger is heel eenvoudig te beheren en je kunt heel ver gaan met het aanpassen van de lay-out. Voor dit laatste is echter wel wat html-kennis nodig. Alle aanpassingen in het raamwerk van de weblog moeten namelijk in het template worden aangepast.

Meer informatie

Gratis een half jaar webhosting! Een eigen weblog is natuurlijk het mooiste als je deze op een eigen domein draait. De Digitale Revolutie schenkt de lezers van dit magazine een half jaar gratis webhosting. Zo kun je een heel professioneel ogende weblog starten! Kijk hier voor meer informatie.