flespost

26.1.05

Nek-aan-nek-race tv-kabel en ADSL

Gepubliceerd op vrijdag 14 januari 2005

Bij goedkope breedbandabonnementen winnen tv-kabelaanbieders qua snelheid, bij de duurdere abonnementen gaat de strijd tussen kabel en ADSL gelijk op.
Dit blijkt uit de uitgebreide metingen en rangschikkingen van iPing Research in Leiden. Die meet de verbindingen met software onder de naam Nuria, waarmee breedband internetters ook zelf de snelheid van hun verbindingen kunnen meten en bijhouden.

Inmiddels is Nuria ruim 125.000 keer geïnstalleerd en in 2004 zijn via Nuria ruim tachtig miljoen metingen uitgevoerd. iPing constateert dat de breedbandconsument in 2004 meer waar voor zijn geld heeft gekregen door snelheidsverhogingen bij gelijkblijvende, of soms zelfs dalende prijzen.

"Bijvoorbeeld: de Light abonnementen van KPN ADSL hadden eind 2003 nog een downloadsnelheid van 384 kb/s. Momenteel is dat 1120 kb/s, bijna drie keer zo snel. En de volgende verhoging lijkt er weer aan te komen". aldus iPing.

iPing is hard in haar oordeel over valse beloftes: "Naast verschillen in snelheid door factoren zoals de kwaliteit van het netwerk van de provider, is er bij de meeste verbindingen een aanzienlijk verschil te zien tussen de gemeten en de door de provider opgegeven snelheid."

Dat kan komen door de stuur en controle-informatie ofwel 'overhead': "Deze overhead kan tien tot twintig procent bedragen van de theoretisch/opgegeven maximale snelheid van de verbinding. Deze overhead wordt dus niet meegenomen in de resultaten van de metingen. Hierdoor ontstaat er, met name bij de ADSL verbindingen, een flink verschil tussen opgegeven en gemeten snelheid. Een aantal (kabel)providers communiceert naar haar klanten de snelheid die ook daadwerkelijk gehaald kan worden. Dit lijkt een duidelijker boodschap te zijn."

Overigens heeft iPing niet gekeken naar bijkomende kosten. Zo hanteren sommige aanbieders extreem dure helpdesks waarmee ze hun inkomsten kunstmatig verhogen, zoals bijvoorbeeld Speedlinq die als beste in één van de categorieën naar voren treedt.

Ook zijn er vaak datalimieten bij de goedkopere abonnementen, waar iPing wel melding van maakt. Met de zwaarste verbindingen wordt het maximum vaak niet bereikt daar dit technisch onhaalbaar is.

Breedband abonnementen tot € 20,00
1. Casema Midi
2. Wanadoo Cable Broadband Easy
3. Demon DSL Express
4. Kabelfoon Basis
5. Zon ADSL Budget
6. Het Net ADSL Instap Surfen
7. Tiscali ADSL Start
8. Multikabel Easy
9. Chello starter
10. @Home Budget

Breedband abonnementen tot € 35,00:
1. Speedlinq All IN 2048
2. Wanadoo Cable Broadband Basic
3. Tiscali ADSL Smart
4. HCC!net ADSL Lite
5. Planet Internet ADSL Standard
6. Freeler ADSL Light
7. Direct ADSL Lite
8. Tiscali ADSL Lite
9. Zon ADSL Lite
10. Wanadoo ADSL Lite

Breedband abonnementen van € 35 tot € 50,00
1. @Home Breedband
2. Tiscali ADSL Live!
3. Chello classic
4. Wanadoo Cable Broadband Premium
5. Multikabel Power
6. HCC!net ADSL Basis
7. Direct ADSL Basic
8. Tiscali ADSL Basis
9. Freeler ADSL Comfort
10. Tiscali ADSL Family 2mb

Breedband abonnementen boven € 50,00
1. SpeedXS Extreme
2. Eweka ADSL Premium
3. TweakDSL UltraDSL
4. Quicknet Extra Extra Large
5. Demon DSL Express 2-8MB/1024
6. Concepts ICT ADSL Wide Open
7. Multikabel XL-Lerate
8. Xs4all Power ADSL
9. Speedlinq All IN 8064
10. Freeler ADSL Advanced

Bron: iPing bericht